WIELE KORZYŚCI PŁYNĄCYCH Z CZYSZCZENIA SUCHYM LODEM
Czyszczenie suchym lodem pozwala usunąć alergeny oraz pozostałości białek z linii produkcyjnych zwiększając bezpieczeństwo i jakość produkcji. Suchy lód ma temperaturę ok. -78,5°c, dzięki czemu w procesie czyszczenia zabijane są takie bakterie salmonelli czy e.Coli.
Czyszczenie suchym lodem znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle produkcji i pakowania żywności. Pozwala na czyszczenie różnego typu urządzeń, pozwalając zmniejszyć pracochłonność czyszczenia nawet o 80%. Skutecznie usuwa smar, wosk, osady węglowe, białka, przyprawy, tłuszcze i inne zabrudzenia. Metoda pozwala usunąć alergeny oraz pozostałości białek z linii produkcyjnych zwiększając bezpieczeństwo i jakość produkcji.
Czyszczenie suchym lodem skutecznie zastępuje drogie i pracochłonne procesy ręcznego skrobania zabrudzeń, czy przy użyciu środków chemicznych. Dodatkowo w większości przypadków czyszczenie nie wymaga demontażu maszyn i może odbywać się, gdy maszyny są włączone i nieostudzone. Podczas uderzenia w czyszczoną powierzchnie suchy lód sublimuje, co powoduje, że nie pozostają żadne dodatkowe odpady, a proces czyszczenia jest przyjazny dla środowiska. Suchy lód jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Ponieważ granulki suchego lodu mają temperaturę ok. -78,5°C w procesie czyszczenia zabijane są bakterie m.in. Salmonelli, E.Coli czy Listerii.
Przemysł spożywczy to branża wymagająca zachowania ponadprzeciętnej higieny. Jakiekolwiek ustępstwa mogą przynieść przykre konsekwencje. Zapewniamy, że warto skorzystać z proponowanej przez nas metody i zachęcamy do kontaktu z naszą firmą.
W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
SUCHYM LODEM CZYŚCIMY:
- piece, workownice, mieszalnice
- podłogi, ściany, sufity
- suszarki, ruszty, ostrza noży
- formy do żywności
- łańcuchy napędowe, silniki elektryczne
- krajalnice, rozdzielacze, granulatory
- linie transportowe, przenośniki
- stoły do pakowania
- etykietownice i klejarki
- silosy, zbiorniki